vad du kan göra med apelsinskalet

Apelsinskalpulver med collagen

På samma sätt som vi upcyclar torskskinn för att göra collagenpulver kan du även upcycle apelsinskal och skapa något nyttigt och otroligt gott. Detta pulver kan användas för att ge smak till smoothies, kakor, havregryn eller naturell yoghurt. I skalet och det vita lite bittra köttet under skalet finns både eteriska oljor och C-vitamin som du kan ha nytta av med detta recept. Samtidigt återskapar du avfall till en läcker produkt som ger både nytta och nöje – finns det något bättre? Om du är nyfiken på att veta mer om hur vi arbetar med upcycling i samband med FN:s globala mål kan du läsa mer i vår blogg.

Du kommer att behöva

ca 4 portioner:

Skalet av 3-4 ekologiska apelsiner
4 matskedar Collagen Gold

Handlingsplan

Sätt ugnen på 90 grader.
Bred ut skalen på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda dem i ca 1-2 timmar tills de blir krispiga och lätt kan bryta i bitar.
Lämna ugnsluckan lite öppen för att släppa ut fukten.
Skaka bitarna lite på vägen för att säkerställa en jämn torkning av bitarna.
Kontrollera regelbundet för att se till att du inte bränner bitarna.
Låt dem svalna i ca 10 minuter.
Mal de torkade skalen till ett fint pulver i en mixer.
Tillsätt sedan 4 matskedar Collagen Gold-pulver och rör om väl.
Häll upp i en glasburk med lock och förvara i kylen. Tillsätt 1-2 matskedar i en smoothie, ge din naturell yoghurt apelsinsmak med 1 matsked apelsinpulver eller tillsätt till exempel 1-2 matskedar i browniemixen. Mums!