d vitamin

Får du tillräckligt med Vitamin D per dag?

Får du nok D vitamin om dagen? - Vild Nord

Känner du dig trött och utmattad utan att riktigt veta varför? Kanske hänger din vintertrötthet ihop med Vitamin D-brist. Här är några fakta om solskensvitaminet

 


Brist på Vitamin D

En lätt Vitamin D-brist kan ge lindriga symtom som trötthet och muskelsmärta, men kan också vara helt symtomfri. Vitamin D har viktiga funktioner i människokroppen, och på senare år har man kunnat konstatera att det är ganska vanligt med en lätt Vitamin D-brist bland befolkningen i de nordiska länderna under vintermånaderna. Det är också den vanligaste näringsbristen i världen. Om du är mörkhyad kan en ökad pigmentering utgöra en barriär mot UV-strålning, vilket minskar din egen produktion av Vitamin D när du exponeras för solen. Personer som inte exponeras för solen i tillräcklig utsträckning, till exempel personer som vistas mycket inomhus eller som täcker kroppen med kläder under en stor del av året, kan drabbas av Vitamin D-brist.



Vitamin Dtillskott

Hitta din närmaste återförsäljare med hjälp av vår store locator


Vad är Vitamin D?

Vitamin D, även kallat solskensvitaminet, är unikt jämfört med andra vitaminer som människan behöver. Vitamin D är egentligen ett hormon som vår kropp själv kan producera när huden exponeras för tillräckligt med sol. Vitamin D har flera viktiga funktioner i vår kropp. Bäst känd är kanske vitaminets roll i att bygga upp och bibehålla ett friskt skelett. Det är viktigt för benstommens uppbyggnad att kalcium och fosfor tas upp i tarmarna, och denna process är beroende av Vitamin D. Immunförsvaret förknippas ofta med Vitamin D, och det är inte utan anledning. Vitamin D spelar en viktig roll för att reglera både

det medfödda immunförsvaret och det så kallade adaptiva immunförsvaret, som är specialiserat på att bekämpa olika infektioner**.

Hur mycket Vitamin D per dag?

Det rekommenderade dagliga intaget av Vitamin D är 10 ug för barn och vuxna och 20 ug för äldre.



Hitta närmaste återförsäljare

Kan jag ta för mycket Vitamin D per dag? Ja, eftersom vitaminet lagras i kroppen kan du det.


Ett intag på upp till 100 ug för vuxna och 50 ug per dag för barn anses dock vara säkert, och du kan inte få för mycket Vitamin D från att exponera dig för solen.



Hur får man i sig Vitamin D? I genomsnitt produceras 50-90 % av Vitamin Det i kroppen genom att exponeras för solen, medan resten kommer från kosten*.

Vitamin D är dessutom ett fettlösligt vitamin, vilket innebär att kroppen lagrar Vitamin D som den har producerat eller tagit upp. För att förebygga Vitamin D-brist* behöver du dagligen 20 minuter i solen med över 40 % av din hud exponerad*.


  

De flesta människor tillgodoser sitt behov av Vitamin D under sommaren, men när det kommer till att tillgodose vårt intag av Vitamin D via kosten finns det få bra källor till Vitamin D – och de måste dessutom konsumeras varje dag.


D vitamin source

Ät mycket fet fisk och svamp under vintermånaderna. Bra





källor till Vitamin D är fet fisk som lax, makrill, sardiner och tonfisk samt ägg och svamp.

Svamp är faktiskt den enda källan till Vitamin D som kommer från växtriket och liksom människor ökar svamparna sin Vitamin Dhalt när de exponeras för UV-ljus.

Vitamin Dtillskott

Vitamin Dtillskott bidrar till att du får tillräckligt med Vitamin D under vintern och till att utsatta grupper får tillräckligt med Vitamin D året runt. I de nordiska länderna rekommenderas Vitamin Dtillskott från oktober till april, och då särskilt för veganer och vegetarianer eftersom det finns få bra vegetabiliska källor till Vitamin D i kosten. På Vild Nord har vi lagt ner massa kärlek i vårt Collagen Immune Remedy. Med Immune Remedy har vi försökt hitta det mest naturliga sättet att bibehålla en god hälsa.


Det självklara valet är därför den veganska, naturliga och rena källan till Vitamin D i Earthlight®, en ekologisk svamp av hög kvalitet som framställs utan onödiga tillsatser.


Hitta din närmaste återförsäljare genom vår store locator

Symtom på Vitamin D-brist Man skiljer mellan lätt, måttlig och allvarlig Vitamin D-brist. Symtomen visar sig främst i muskler och benstomme. Vid allvarlig Vitamin D-brist kan musklerna vara så svaga att det inte går att gå i trappor eller resa sig upp från en stol.


Det är viktigt att vara uppmärksam på att lindriga symtom kan förväxlas med andra hälsoproblem, eftersom trötthet, svaghet och muskelproblem med dålig motivation kan förväxlas med en psykisk sjukdom.

I de fall det rör sig om Vitamin D-brist och om den behandlas försvinner dessa symtom vanligtvis. Collagen Immune Remedy Vitamin Dtillskott kan bidra till att du får i dig tillräckligt med Vitamin D under vintern.

Collagen Immune Remedy är ett av marint collagen som även innehåller Vitamin D från svamp och nyskördade stjälkar, blad och blommor av Echinacea, något som har använts som naturmedicin sedan 1700-talet. Extrakt av Echinacea hjälper till att stärka immunförsvaret. 

Pulvret löses lätt upp i vätska och har en härlig doft och smak av svarta vinbär.


Börja dagen med ett glas vatten innehållandes ett välsmakande Vitamin Dtillskott, blanda det i filen till frukost eller njut av en kort rast med en god .


Hitta Collagen Immune Remedy hos din närmaste återförsäljare här. Vitamin D-smoothie

Insidertips: Immune Probiotics Om du letar efter ett naturligt sätt att upprätthålla ditt immunförsvar på kan du prova Immune Probiotics, som även innehåller Vitamin C. Vitamin C bidrar till att upprätthålla ditt immunförsvar.


Varje portionspåse innehåller även 9 miljarder levande från noggrant utvalda bakteriestammar:



BB536 och BIFOLAC™12.

Immune Probiotics

Referenser: 

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/

**https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2015.4096 https://sml.snl.no/Vitamin D https://www.helsebiblioteket.no/innhold/artikler/pasientinformasjon/vitamin-d-mangel

Läs nästa

Er der PFAS i collagen? - Vild Nord
Hvilke kosttilskud under graviditet? - Vild Nord