Vilka kosttillskott under graviditeten?

Hvilke kosttilskud under graviditet? - Vild Nord

Moderlig omsorg ligger i vår natur. Redan från första tanken på att skapa ett nytt liv och hela vägen fram till barnets ankomst vill vi skapa de bästa förutsättningarna för graviditeten. Du har säkert ställt dig själv frågan: Vad kan jag göra före och under graviditeten? Vilka kosttillskott bör jag ta? Vad bör jag som gravid vara uppmärksam på? Här kan du hitta svaren – vi har sammanfattat danska hälsomyndighetens rekommendationer åt dig.

 

Mom to be Probiotics

Hitta Mom to be här

Före graviditeten 


Vad behöver du ha koll på innan du blir gravid? 

När du börjar planera din graviditet kan du titta närmare på din livsstil och vilka kosttillskott som är relevanta under din graviditet. Den danska hälsomyndigheten rekommenderar att du inte dricker alkohol eller röker. Dessutom rekommenderas gravida kvinnor ett vitamintillskott av 400 mikrogram folsyra per dag från att du planerar att bli gravid och 12 veckor in i graviditeten.

 

Varför folsyra under graviditeten?

Kompletterande intag av folsyra ökar mammans folatstatus. Låg folatstatus hos mamman är en riskfaktor för utvecklingen avneuralrörsdefekter hos fostret.

 

Gravid folsyra Mom to be Probiotics

Hitta närmaste återförsäljare

Vår rekommendation för MOM TO BE 

För MOM TO BE Probiotics rekommenderar vi att du tar 1 portionspåse dagligen, vilken innehåller 12 miljarder levande mjölksyrabakterier och 400 mikrogram folsyra, det senare motsvarar den danska hälsomyndighetens rekommendation. Portionspåsen öppnas och innehållet hälls direkt i munnen. Det behövs ingen vätska. Pulvret löses upp direkt på tungan och har en god smak av hallon.

När du är gravid kan smaker och lukter förändras och påverka din lust att äta allt det du egentligen borde äta. Därför har det varit viktigt för oss att skapa ett alternativ till kapslar/tabletter som för vissa kan vara svåra att svälja under graviditeten. Vi har tagit fram ett välsmakande veganskt snabbsmältande pulver i portionspåsar som smakar så gott att du kommer att se fram emot att ta det. 

 

Vilka vitaminer bör du ta under graviditeten?

Följande kosttillskott rekommenderas under graviditeten.

Folsyra 

400 mikrogram folsyra från att du planerar att bli gravid och 12 veckor framåt. Detta är den dagliga rekommendationen från den danska hälsomyndigheten. MOM TO BE Probiotics är lämplig för gravida kvinnor eftersom den smakar så gott att du aldrig kommer att glömma den, och du får samtidigt den rekommenderade mängden folsyra samt 12 miljarder levande mjölksyrabakterier per portion. 

 

Immune Remedy vitamin D

  Hitta närmaste återförsäljare

Vitamin D

Hur mycket Vitamin D behöver du per dag? 10 mikrogram Vitamin D om dagen rekommenderas. Vitamin D hjälper kroppen med normal upptagning kalcium och är nödvändigt för att växa som man ska samt för utvecklingen av skelettet hos barn. Gravida kvinnor rekommenderas ett dagligt Vitamin Dtillskott på 10 mikrogram under hela graviditeten (2). Collagen Immune Remedy innehåller Vitamin D och är ett bra sätt att få ett Vitamin Dtillskott samtidigt som du får din dagliga dos collagen. Normalt finns det inga problem med att ta collagen under graviditeten, men vi rekommenderar ändå alltid att du rådfrågar din läkare när det gäller kosttillskott. 

Läs också “Får du tillräckligt med Vitamin D varje dag?”

Kalcium

500 mikrogram kalcium är den dagliga rekommendationen från den danska hälsomyndigheten. Du kan dricka 1/2 liter mjölk per dag eftersom mjölk och mejeriprodukter är en bra källa till kalcium. Om du inte tycker om mjölk kan ett kalciumtillskott vara en bra idé. Kalcium är nödvändigt för att bibehålla normal benstomme. 

Järn

Från och med graviditetsvecka 10 rekommenderar den danska hälsomyndigheten att du varje dag tar 40–50 mg järn. Järn bidrar till bildandet av röda blodkroppar. 

Vatten och kapslar


Detta kan du göra under din graviditet

1. Följa de officiella kostråden om en varierad kost. 

2. Ta de kosttillskott som rekommenderas av hälsovårdsmyndigheten, barnmorska och läkare.

3. Vara fysiskt aktiv. Minst en halvtimme om dagen utöver din normala vardagsmotion. 

4. Ingen tobak eller alkohol. 

5. Undersöka om det finns något på din arbetsplats som kan påverka din graviditet (t.ex. tunga lyft eller kemikalier).

6. När det gäller skönhet och hudvård rekommenderas det att du undviker parfymer och kosmetiska produkter. 

7. God hygien är viktigt, både när det gäller dig själv och livsmedel.

 

Köp Vild Nord här!

 
 

 

Referenser

1) https://www.sst.dk/da/viden/Foraeldreskab/Graviditet-og-foedsel/Information-til-gravide/Kost-og-kosttilskud 

2) https://www.sst.dk/da/viden/Foraeldreskab/Graviditet-og-foedsel/Information-til-gravide/Kost-og-kosttilskud

 

Läs nästa

Får du nok D vitamin om dagen? - Vild Nord
Aminosyrer: Hvad gør de? - Vild Nord