aminosyrer

Aminosyror: Vad gör de?

Aminosyrer: Hvad gør de? - Vild Nord

Aminosyror är molekyler som binder sig till varandra för att bilda proteiner. De är några av de största komponenterna i kroppen vid sidan av vatten. Deras roll är att bidra till att få våra organismer att fungera. Deras roll är strukturell (cellmembran, collagen) och funktionell (hormoner, enzymer, immunförsvar).

Aminosyror har till uppgift att bilda proteiner, som bland annat utgör en del av kroppen och huden. Vi träffade Gauthier Thiry, en nutritionist på Clinique DEL MAR (medicinsk klinik och klinik för plastikkirurgi) i södra Frankrike. Han har förklarat för oss aminosyrornas funktion i kroppen och var vi hittar dem.

Vad är aminosyror?

I naturen finns det mer än 300 olika typer av aminosyror, varav cirka 20 är användbara för att bilda proteiner i våra kroppar.

"Proteiner är en del av biologin eftersom de utgör 85 % av torrvikten i organiskt material. Utan aminosyror kan kroppen inte producera proteiner, förklarar nutritionisten Gauthier Thiry.

Aminosyrorna är kopplade till varandra i peptidkedjor som bildar proteiner. En peptid är en aminosyrakedja som består av mellan 2 och 10 aminosyror och ett protein består av mer än 10 aminosyror.

Det är fullt möjligt att få i sig tillräckligt med essentiella aminosyror via kosten, vilket ger dig de byggstenar du behöver för att bilda proteiner genom proteinsyntesen.

"Proteiner bidrar till att förstärka bildandet av muskelmassa och bibehålla benmassan, men de är även byggstenar i huden, lederna, naglarna och håret eftersom även dessa består av proteiner", förklararGauthier Thiry.

Proteiner är en del av kroppens biologiska funktioner. De bidrar till att vi växer som vi ska och att benstommen utvecklas hos barn samt upprätthållande av muskelmassa, hudens elasticitet och många andra processer.

Skillnaden mellan essentiella och icke-essentiella aminosyror

Det finns 20 olika aminosyror. Av dessa är nio essentiella, vilket innebär att de inte kan bildas i kroppen och att vi därför måste få i oss dem via kosten.

acides aminés collagène vild nord

Icke-essentiella aminosyror

Det finns 11 icke-essentiella aminosyror som kroppen själv kan bilda genom proteinsyntesen.

Essentiella aminosyror

De essentiella aminosyrorna kan inte syntetiseras av vår egen kropp och måste därför ingå i kosten i tillräckligt stora mängder: Nio är nödvändiga för barn och åtta för vuxna.

"Det är viktigt att veta att aminosyror inte kan bilda proteinsyntes om de inte är kompletta, vilket innebär att alla åtta essentiella aminosyror måste finnas i det vi äter. Om det saknas en av dem påverkas proteinsyntesen", säger Gauthier Thiry.

Var hittar vi de essentiella aminosyrorna i vår kost?

Fullvärdigt protein

Om ett livsmedel innehåller alla essentiella aminosyror är det en källa till ett fullvärdigt protein, medan ett icke-fullvärdigt protein endast innehåller några få essentiella aminosyror. Det betyder däremot inte att ett livsmedel är dåligt om det inte innehåller alla nio essentiella aminosyror, utan att livsmedlet inte bör vara det enda du äter för att uppfylla ditt dagliga behov av aminosyror.

Fullvärdigt protein

Animaliska proteiner

Animaliska proteinkällor innehåller de flesta av de olika essentiella aminosyrorna. I figuren ovan ser vi dem i kyckling, rött kött, fläsk, fisk och ägg.

"Jag ägnar särskild uppmärksamhet åt mina patienter som är vegetarianer och veganer. För att se till att deras behov av alla essentiella aminosyror tillgodoses är det en bra idé att äta en varierad kost. Gravida kvinnor kan också tänka på sitt proteinintag, precis som idrottare som ofta tillför extra aminosyror och proteiner i sin kost på grund av sin intensiva fysiska aktivitet", förklarar Gauthier Thiry.

Växtproteiner

Det finns också grönsaker som innehåller essentiella aminosyror, t.ex. baljväxter, tofu, seitan, nötter och frön.

Det finns även kosttillskott som innehåller alla nio essentiella aminosyror, vilket kan vara ett bra alternativ om du anser att din kost inte är tillräckligt varierad.

Det är då som Vild Nord kan vara en bra idé!

VILD NORD collagen med alla viktiga aminosyror.

Aminosyrorna i Vild Nord® collagenpulver hjälper till att minska synligheten av rynkor och fina linjer.

Vår bindväv och våra organ består bland annat av proteiner som är uppbyggda av aminosyror. Aminosyror ingår också i de proteiner som finns i huden: collagen, elastin och keratin.

Därför kan man konstatera att ett kosttillskott med en komplett aminosyraprofil kan ge de byggstenar som huden behöver för att förbli vacker.

"I mitt arbete på clinique DEL MAR ingår att hitta andra sätt att behandla hudproblem som inte kan behandlas med kosmetologisk medicin från utsidan. Ibland är det kostvanorna som är problemet,” bekräftar Gauthier Thiry.

Collagen från VILD NORD, en fantastisk källa till aminosyror som kan minska synligheten av rynkor och fina linjer.

En anledning att ta collagen

Collagen är det vanligaste proteinet i kroppen. Det kallas också för kroppens lim eftersom det håller ihop kroppen. Detta protein finns i nästan alla vävnader (hud, leder, senor, skelett, hår, naglar och slemhinnor).

När vi åldras minskar tyvärr vår naturliga collagenbildning och vår hud blir slappare, vilket leder till rynkor och fina linjer. Det är här som våra collagentillskott kan bli en del av din skönhetsrutin.

Collagen VILD NORD, den bästa kvaliteten på hydrolyserat collagen

Vi har utvecklat vårt sortiment av collagenpulver från den collagenkälla vi har störst förtroende för.

COLLAGEN Clean proteins Vild Nord

Vi har valt att använda torskskinn som källa till vårt collagen, och det finns det goda skäl till. Torsken är vildfångad i den iskalla, kristallklara Nordatlanten. Collagenet härifrån innehåller alla nio essentiella aminosyror, även om det innehåller en begränsad mängd tryptofan (0,06 g per 100 g), vilket gör det till en källa till fullvärdigt protein.

"Jag har arbetat med collagen från Vild Nord i två år nu. Som näringsexpert är jag naturligtvis intresserad av produktens ursprung, dess kvalitet och spårbarhet samt makro- och mikronäringsvärden. Det jag är intresserad av är att arbeta med en produkt baserad på collagenpeptider som hydrolyseras med en molekylvikt på endast 3 kDa och med alla viktiga aminosyror", betonar”. Gauthier Thiry

Collagen från Vild Nord är collagen av typ I, som hittas i störst mängd i huden. Produkten Collagen Clean Protein består av 1 ingrediens, nämligen rent collagen och har det högsta proteininnehållet – 95 %.

Läs nästa

Hvilke kosttilskud under graviditet? - Vild Nord
Collagenpulver og plastikkirugi – modsætning eller ej? - Vild Nord