Collagenpulver och plastikkirurgi – motsättning eller inte?

Collagenpulver og plastikkirugi – modsætning eller ej? - Vild Nord

Få reda på hur ett holistiskt synsätt på skönhetsbehandlingar kan ge bästa möjliga resultat för din skönhet och ditt välbefinnande. Vi intervjuade plastikkirurgen Henry Delmar, som rekommenderar collagen till sina patienter – både med och utan kirurgi.

Läkaren Henry Delmar har varit plastikkirurg i mer än 30 år och har sin praktik i södra Frankrike på DEL MAR-kliniken. I den här intervjun förklarar han kopplingen mellan medicin och estetisk kirurgi och vilka kosttillskott som kan boosta din skönhet via kosten. Det som gör DEL MAR-kliniken så speciell är att den tillämpar en 360°-vision av medicinsk estetik, där patienten står i centrum för hela processen.

 

Allt börjar med patienten

Vid varje konsultation vill dr Delmar förstå patientens utmaningar fullt ut för att kunna lösa patientens estetiska önskemål på bästa möjliga sätt.

Därför kan två patienter som vid första anblicken har samma problem få två helt olika behandlingar, anpassade efter deras känslomässiga tillstånd, deras önskan om invasiv behandling eller inte, deras vanor och rutiner (kost, sömn, arbete osv.). En invasiv behandling är alla typer av kirurgiska ingrepp som lämnar ärr.  

Detta innebär att vi tittar på fler aspekter av patientens livsstil och inte bara yttre korrigeringar, för att få bästa möjliga estetiska resultat.

 

Collagen är på allas läppar. Vad är din erfarenhet av kosttillskottet?

"För en plastikläkare är collagen inget nytt. Vi har använt collagen tillsammans med behandlingar, t.ex. radiofrekvens, för att stödja patienternas collagennivåer i flera år. Det som har förändrats under de senaste åren är att det har gjorts fler kliniska studier som visar att collagentillskott kan bidra till att upprätthålla kroppens collagennivåer.

Radiofrekvens en behandling som använder fysisk energi från radiofrekventa våglängder som appliceras på huden för att bland annat stimulera bildandet av nya collagenproteiner. 

 

Du är plastikkirurg, men du har en klinik som tar sig an ett holistiskt synsätt på skönhetsfrågor. Hur fungerar det?

 "Våra patienter vill ha perfekta resultat. På DEL MAR-kliniken har vi experter inom flera specialområden så att problemen kan behandlas av de med relevant expertkunskap. Förutom avdelningen för kirurgi och estetisk medicin har vi en dermatologiavdelning, en håravdelning och slutligen en kostavdelningKostavdelningen har idag blivit central, eftersom vi genom kosten kan förstå vissa hudproblem som den estetiska medicinen inte kan lösa. Ta till exempel akne. Det är ofta ett resultat av en hormonell obalans, men det kan också bero på en obalans i kosten. Vårt mål i det fallet är att behandla orsaken innan konsekvenserna uppstår" förklarar Dr. Delmar.

 

Varför väljer dina patienter att kombinera collagen med kirurgi?

"Den kosmetiska kirurgen behandlar ett specifikt estetiskt problem. Med en ansiktslyftning kan man föryngra ansiktet och med fettsugning omforma kroppen. Efter en operation är det många som vill ta hand om sin hälsa för att återhämta sig snabbt och många väljer då att komplettera sin kost med collagenpulver", förklarar Dr. Delmar.

Skulle du som plastikkirurg rekommendera att ta collagen även utan kirurgi? 

"Naturligtvis. Collagen kan tas som en kur under behandlingen, men också kontinuerligt för patienter som vill åldras vackert. Collagen är ett protein och det är därför inga problem med att äta det året runt. Om du vill minska synligheten av rynkor och fina linjer kan ett collagentillskott hjälpa till med hudens återfuktning och elasticitet", säger Dr. Delmar. "Efter 25 års ålder kan kroppen förlora cirka 1 % collagen per år. Vid 80 års ålder kan collagenbildningen ha minskat med mer än hälften eller mer jämfört med unga vuxna."

Vad rekommenderar du att ta hänsyn till när man väljer en collagenprodukt?

"I dag finns det oändligt mångacollagenprodukter på marknaden. Det är därför lätt att gå vilse när du ska välja collagen, men det finns vetenskapliga mätningar som gör att du kan göra ett välgrundat val

Tillgängligheten av aminosyrorna som behövs för att bilda collagen är en parameter som jag anser att man bör ta hänsyn till. För det andra är collagen, som nämnts ovan, ett protein som måste hydrolyseras till mindre peptider (angett i kDa, en enhet för molekylstorlek) för att enkelt kunna tas upp av kroppen.

Förutom hur det tas upp i kroppen är collagenets ursprung något man bör tänka på vid valet av collagen. På Clinique DEL MAR använder vi marint collagen som kommer från hållbart torskfiske i stället för från nötkreatur. Det gör vi bland annat på grund av den komplettaaminosyraprofilen. Dessutom rekommenderar jag ofta en variant som också innehåller Vitamin C, eftersom Vitamin C bidrar till bildandet av collagen och därför passar bra ihop med collagen", avslutar Dr. Delmar.

Läs nästa

Aminosyrer: Hvad gør de? - Vild Nord
Smagen af det nordiske hav - Vild Nord