Vad är collagen?

Hvad er Collagen? - Vild Nord

Collagen är ett protein som finns naturligt i vår kropp. Det finns bland annat i brosk, senor, muskler, skelett, hår, hud och naglar. Det är kroppens mest dominerande bindvävsprotein och utgör upp till 30 % av kroppens totala proteiner. Collagen är därför en viktig byggsten för kroppen eftersom bindväven håller ihop kroppen så att du inte är lika lealös som en manet – därför kallas collagen också för “kroppens lim”.Vad är collagen?

Collagen har också en viktig roll i kroppens största organ, huden. Upp till 80 % av huden består av collagen där majoriteten är collagen av typ I. Tillsammans med bindvävsmolekylen elastin ger collagenet huden både styrka och elasticitet.

Men om huden nu består av upp till 80 % collagen, varför ska jag då ta collagen, kanske du undrar.

Det är inget måste men när du blir äldre kan det ändå vara bra om du vill behålla din hud så vacker som möjligt så länge som möjligt.  

Du kanske la märke till att du i mitten av 20-årsåldern började få fina linjer och rynkor i ansiktet. Allt detta är naturliga tecken på att collagenproduktionen minskar när du blir äldre. Dessutom finns det även annat som påverkar, vilket vi kallar livsstilsåldrande faktorer. Det är allt det ohälsosamma som vi vet bryter ner collagenet i huden, till exempel UV-ljus från solens strålar, alkohol och rökning. 

 På marknaden hittar du vanligtvis följande källor till collagen 

  • Marint collagen – collagen som utvinns från fisk 
  • Bovint collagen – collagen som utvinns från nötkreatur.
  • Pochint collagen – collagen som utvinns från grisar 

Vi använder marint collagen i alla våra smaker, och då inte från vilken källa som helst. Vårt collagen kommer från vildfångad torsk från hållbart fiske i Nordatlanten. För oss är det viktigt att veta varifrån vårt collagen kommer, var fisken har levt och hur den har fångats. Du kan läsa mer om här 

 Vi rekommenderar

Vår bästsäljare, Collagen Gold, med Vitamin C och jod från naturliga källor här.

Om du är en riktig beauty-nörd har vi också utvecklat CARE Holistic Therapy Collagen exklusivt för skönhetskliniker. Ett collagen med Vitamin C, zink, biotin, mangan och hyaluronsyra. Läs mer om det populära collagenet här 

 

Läs nästa

Den store synder til rynker - Vild Nord