En intervju med Loa om pro-ageing

Et interview med Loa om pro-aging - Vild Nord

Vad är pro-ageing?

Det är inte säkert att du har hört talas om pro-ageing tidigare, eller kanske har du bara stött på termen nyligen? Hur som helst, det är en fantastisk inställning till livet och skönheten i alla åldrar. Pro-ageing fokuserar på att främja självkänsla och självförtroende i alla åldrar, genom att betona vikten av att omfamna livserfarenheter och åldersrelaterade förändringar snarare än att försöka undvika och maskera dem. Det innebär också att uppskatta och stödja en hälsosam livsstil, inklusive kost, träning och hudvård, för att uppnå en hälsosam åldrandeprocess.

Med åldern förändras kroppen. Rynkor, linjer och mindre muskelmassa är bara några av de förändringar vi upplever över tid. Hur vi var och en väljer att omfamna den naturliga skönheten som kommer med det är upp till oss. En metod för de åldersrelaterade förändringarna kallas pro-ageing.

Pro-ageing vs. andra tillvägagångssätt

Pro-ageing är ett positivt förhållningssätt till åldrande, som inte bara accepterar utan också hyllar naturlig utveckling, samtidigt som en hälsosam livsstil och hudvård prioriteras. Det handlar om att omfamna de förändringar som naturligt sker med åldern, samtidigt som man aktivt arbetar för att upprätthålla välmåendet. Det är en inbjudan att se åldrandet som en naturlig del av livet, som kan avnjutas med hälsofrämjande vanor och en positiv attityd.

Anti-ageing ffokuserar å andra sidan på att motverka eller minska synliga ålderstecken med hjälp av olika produkter, behandlingar och livsstilsval. Syftet är att bevara eller återställa ett ungdomligt utseende och minska åldersrelaterade förändringar i hud och kropp.

"Pro-age-filosofin gör mig fri att vara mig själv - det är varje kvinnas rättighet.
Det är vad pro-age betyder för mig" - Loa


Loas tankar om pro-age

Som medgrundare av collagenmärket Vild Nord betyder hälsa och naturlig skönhet mycket för Loa Gitz. Baserat på hennes pro-age inställning till livet kan du här få en inblick i hur hon håller sig aktiv, frisk och naturligt vacker med en rad dagliga rutiner. Läs intervjun och få en inblick i vad pro-ageing är, och hur det har blivit en del av Loas dagliga skönhetsrutin. Kanske kan det vara inspirationen du behöver för att komma igång.


När och varför bestämde du dig för att anamma en pro-ageing-inställning till livet?

Pro-age livsstilen har verkligen blivit aktuell för mig med åldern. Det är relativt lätt att vara avslappnad runt åldern mellan 25 och 35 år, men det blir svårare när man når fyrtioårsåldern – från och med nu går livet åt andra hållet. Det är här som åldern verkligen börjar synas och kännas. Man kan inte längre bara göra, som man brukar, för kroppen har sin egen vilja i många avseenden.

Efter att jag fyllt 25 och upplevt vad dålig kost kan betyda för hälsan började jag förstå hur kost och hälsa hänger ihop. När jag fyllde 40 fick jag först en och sedan ytterligare en hudsjukdom och efter det tog jag verkligen tag i pro-ageing-tänket. Så jag har levt efter begreppet inre skönhet i många år – ätit mig vacker, frisk och hälsosam, samtidigt som jag levde livet. Men det är nog först nu, när rynkorna blir tydligare och den naturliga gravitationen slår in, som jag verkligen kan säga att jag omfamnar pro-age-metoden i mitt liv.

Jag ser väldigt få saker i absoluta tal. Så även om jag älskar inre skönhet och med största sannolikhet aldrig kommer att få fillers i mina läppar, kan jag mycket väl fascineras av de goda resultat man kan uppnå med kosmetiska skönhetsbehandlingar. Då och då funderar jag ofta på om jag ska göra rynkorna i pannan – de finns där och det är många, men sedan minns jag att de är en del av den jag är och vad jag tror på. Och då fokuserar jag istället på vad jag kan äta och vilka val jag kan göra, för att behandla min kropp så bra som möjligt.


"Min kropp en gåva - den är här, jag bor, medan jag är här - därför måste den behandlas väl"


Kroppen är inte intresserad av att få botox eller fillers för sin egen skull; det är för psykets och det yttre. Vilken väg du väljer att ta är upp till dig.

Mitt eget förhållningssätt till ålder är hälsa snarare än skönhet. Trots att jag är superfängslig så kommer min hälsa först och jag tror att min skönhet i slutändan gynnar mig.                      

 

Hur har din pro-ageing-filosofi påverkat din syn på åldrande och skönhet?

Min pro-ageing-filosofi har gett mig en mer avslappnad inställning till åldrande. Jag är inte rädd för rynkor och förändringar i kroppen som uppstår i samband med åldrande. Samtidigt är jag medveten om inre skönhet och hälsa. Jag fokuserar på vad jag äter och lägger på min kropp för att vara den bästa versionen av mig själv under hela mitt liv och leva så länge som möjligt.

Målet är mer än att bara se bra ut; det handlar inte så mycket om att se ut som en 25-åring istället för en 47. Ålder har ett stort värde för mig, då den representerar åren jag har levt. Jag är glad och tacksam för min erfarenhet och kunskap från livet, även om åren har medfört rynkor och linjer. Pro-age-tanken hjälper mig att acceptera och omfamna min ålder som en fördel – att värdera hela den jag är som en hel person.

 

Vad är din dagliga rutin för att stödja ett hälsosamt åldrande?

Kokt vatten med citron

Jag dricker mycket vatten, gärna kokt, tempererat med citron. Så här börjar min morgon varje dag. Det är ett enkelt sätt att avgifta levern, hålla en bra syra-basbalans och få igång ämnesomsättningen. Och så smakar det gott.

Fasta

Jag fastar utifrån en 16/8-metod vilket känns bra och naturligt för mig. Metoden går i korthet ut på att man fastar i 16 timmar och sedan äter man i 8 timmar. Denna metodiska fasta är aktuell och med goda skäl, eftersom den har både hälsomässiga och fysiska fördelar.

Det är lätt för mig att hoppa över morgonmålet, och det håller mig faktiskt fräsch under dagen. Min första måltid är till frukost, där jag äter mycket fisk och grönsaker. Jag har inte ätit rött kött på många år, men jag får lätt i mig mitt protein via andra källor.

Sellerijuice med gurkmeja

På eftermiddagen dricker jag min hemgjorda färskpressade sellerijuice med citron, gurkmeja och ingefära – allt ekologiskt. Det är mitt ultimata antiinflammatoriska hälsoelixir – jag älskar det och min kropp och hud älskar det.

NO sugar

Socker och bearbetade kolhydrater är såklart no go när det kommer till hälsa. Jag lyckas dock bara undvika det helt ibland - för som många älskar jag bland-det-själv-godis och god italiensk glass... och när jag äter det njuter jag av det till 100% innan jag cirklar tillbaka till hälsan.

Collagenpeptider

Självklart får jag collaget varje dag. I vatten använder jag CARE det är min quick fix när jag är superupptagen, och Collagen Immune Plus i kefir, som också ger mig några bra mjölksyrabakterier om jag har 5 min. Annars älskar jag att laga mat och tycker det är kul att testa något nytt – även när det kommer till att använda collaget. Därför älskar jag också alla våra recept med collagen, där vi kombinerar smak med bra näringsämnen.

Torrborsta huden

Min hud är superviktig för mig, så jag tar hand om den varje dag. Jag torrborstar min hud varje morgon innan jag duschar för att exfoliera huden, öka blodcirkulationen och stimulera lymfsystemet. På vintern är torrborsten och collagenet mitt sätt att undvika torr hud.

Träna

Att kunna röra min kropp fritt är absolut nödvändigt för att jag ska kunna njuta av livet. Därför tar jag mig också tid att styrketräna tre gånger i veckan, för att förebygga trötthet, viktuppgång och stela leder. Jag vill göra min del för att se bra ut och hålla min kropp stark under hela mitt liv.


"Jag är ingen expert - jag är nyfiken, jag lyssnar på min kropp och försöker mig på den"



Hur har din livsstil och din skönhetsrutin utvecklats sedan du började ta en pro-age-inställning till åldrande?

Min livsstil har förändrats, särskilt när jag sakta går in i klimakteriet. Jag kan känna att jag inte längre kan kontrollera min vikt på samma sätt som tidigare, då det oftast räckte att äta lite mindre eller röra på mig lite mer.

Det är bl.a. här hjälper den fastan mig att bli mätt på ett annat sätt, och samtidigt få i mig nödvändiga bra näringsämnen och fetter. Jag är absolut ingen expert på klimakteriet, men jag är nyfiken och lyssnar på min kropp och provar mig fram.

Varför är collagen en viktig del av pro-age?

Pro-age handlar om att ge kroppen den näring som behövs för att utföra sitt jobb så bra som möjligt. Kroppen är kapabel till otroliga saker, helt av sig själv, men den behöver en hälsosam och varierad kost, motion och luft.

Med åldern kan jag känna att min kropp behöver lite extra stöd. Jag ger det bl.a. med protein- och collagentillskott, som jag ser som en viktig komponent i min kost. Det hjälper mig att behålla elasticiteten i min hud, kroppens största organ.


"Jag ser egentligen inte Vild Nords collagen som ett kosttillskott, utan en ingrediens som jag kan lägga till olika drycker och rätter för att säkerställa att jag får i mig en nyttig komponent i min kost"

 

Ser du collagen som en nyckelkomponent för att uppnå och bibehålla naturlig skönhet med åldern?

Ja det gör jag. Jag ser collagen som en viktig komponent. Som jag sa tidigare så bidrar det till att vårt största organ kan fungera så bra som möjligt, och det är det höljet jag lever i och det måste kännas bra. Så jag tycker sett till hela kroppens funktionalitet att den är bra.


Hur hanterar du eventuella utmaningar eller missförstånd som människor kan ha angående din pro-ageing-strategi?

Pro-age-strategin kan verkligen dela vattnet. Vissa tycker att det är konstigt eller sparat, till exempel när det kommer till fasta. Sociala aspekter som matvanor kan vara utmanande i sociala sammanhang. Jag inser också att vissa tycker att det är konstigt att jag inte äter rött kött och undviker socker. När jag var ung var det ett större problem än nu, men det har blivit mindre problem med åldern. Kanske också för att pro-age livsstilen är aktuell.


"Vi har alla olika synsätt på skönhet och ålder"


Hur har ditt pro-ageing-förhållningssätt påverkat dina syn på skönhetsideal?

Det har varit, och är fortfarande, utmanande att vara kvinna och leva upp till ett skönhetsideal, som kanske inte alls passar din kropp eller natur. Jag påminner mig själv om att det är viktigt att vara nöjd med mig själv och inte hela tiden spegla mig med andra. Att göra det blir snabbt slöseri med gott liv.

Jag tycker att det är jättebra med den växande trenden med äldre kvinnor inom marknadsföring. Det stödjer tanken att ålder är något vi bör anamma och sätter inte nödvändigtvis en gräns för vad man kan och inte kan göra. Det är fantastiskt att se äldre kvinnor representerade som attraktiva och starka eftersom det stödjer tanken på att omfamna ålder med glädje även om det också betyder att vi är äldre och ser äldre ut.


Kan pro-age bidra till att förändra samhällets syn på ålder?

Ja, utan tvekan. Det är en stark synergi mellan åldersvänlig rörelse och samhällsutveckling som kan förändra uppfattningen om ålder. Äldre kräver mer av livet och bidrar fortfarande med värde. Det är positivt att samhället inte bara fokuserar på ungdomen, utan även ser de äldre som en resurs.


"Värda och behandla din kropp väl - den kommer bara tillbaka bra"

 

Vilka råd skulle du ge till andra som vill anamma en pro-ageing inställning till livet och hur kan marint collagen vara en del av det?

För den som vill anamma en pro-age livsstil tycker jag att man ska börja med att vara nöjd med sig själv och sin kropp. Värdera och behandla din kropp väl och den kommer att behandla dig väl.

Efteråt kan du titta på hur du kan leva i harmoni med din kropp för att uppnå välmående i både kropp och själ. Det kan innefatta olika åtgärder som fasta, vattenintag och träning. Börja någonstans och bygg upp gradvis. Marint collagen kan vara en del av kosten som ett komplement. Den kan intas i vatten, kaffe eller smoothies, som ett sätt att stödja kroppens naturliga funktioner och bibehålla hudens elasticitet. Pro-age handlar om att ge kroppen den näring den behöver, och marint collagen kan vara ett värdefullt tillskott.

 

Låt Vild Nord vara en del av ditt pro-ageing

På Vild Nord älskar vi naturlig skönhet, och vi vill stötta dig och din skönhet, oavsett livsstil och ålder. Därför har vi i vårt urval av premium marint collagen lagt till noggrant utvalda ingredienser som i samspel med collagenet stödjer och tillgodoser din skönhet på bästa möjliga sätt.

Hela utbudet av Vild Nord marint collage hittar du i vår webbshop, där du även kan läsa mer om de enskilda produkterna och deras unika egenskaper.

Läs nästa

Hvad hjælper på tør hud? - Vild Nord
Collagen testet for PFAS & tungmetaller - Vild Nord