Kort om immunförsvaret

Kort og godt om immunforsvaret - Vild Nord

Vad är immunförsvaret?

För vissa finns det i tankarna nästan dagligen, medan det för andra bara finns där, nämligen immunförsvaret. Vi har alla det i våra kroppar, men vad är det egentligen och hur fungerar det? Du har säkert hört orden "det är bra för ditt immunförsvar" eller "ett lågt immunförsvar" i ett eller annat sammanhang.

Kroppen är en fantastisk storlek, med allt den innebär och kan. Vissa saker märker vi, och andra kör bara på autopilot, dygnet runt hela livet. Immunförsvaret är en av de funktioner som är på autopilot och som vi sällan märker eller tänker på om vi inte blir sjuka.

Immunförsvaret består av ett stort antal organ och slemhinnor, som var och en spelar sin egen roll.

Huden är kroppens största organ och är också en del av immunförsvaret, samt skyddar den inre delen av kroppen. Det speciella med huden är att den består av tre lager, epidermis, dermis och hypodermis.

Naturligt stöd för immunförsvaret

Kollagen i sig påverkar inte ditt immunförsvar, men det gör de andra ingredienserna som vi har lagt till varianten Collagen Immune Remedy. Med Collagen Immune Remedy får du ren och skär välbefinnande för kroppen – från insidan till utsidan – inte minst som stödjer ditt immunförsvar.

  • Echinacea stöder immunsystemets normala funktion.
  • Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion, till att minska trötthet och utmattning och till normal bildning av collagen.
  • Vitamin D bidrar också till immunsystemets normala funktion och till att bibehålla normala skelett.

Echinacea, den vackra perennen som varit känd i århundraden och vars skönhet vi absolut inte har glömt. Därför använder vi extrakt av blommans stjälkar, blad och blommor i Collagen Immune Remedy, där det naturligt stödjer immunförsvaret.

  

Vi får D-vitamin från svamp i olika stadier (vit knapp och portobello), som utsätts för UV-ljus. Detta sätter igång deras naturliga produktion av vitaminet – en process som kallas Earthlight och som du kan läsa mycket mer om i vårt blogginlägg Earthlight® - D-vitamin från naturen. Även om vi använder svamp som en källa till solskensvitaminet, kan du inte smaka på dem. Collagen Immune Remedy smakar fortfarande av underbara bär.


Den smakrika och färgglada bärblandningen av acerola och svarta vinbär är en naturlig källa till C-vitamin.

Bären skördas och bearbetas och tillsätts slutligen till Collagen Immune Remedy-blandningen. Bärblandningen ger både vitaminer, smak och färg till collagenpulvret – helt naturligt.


Ät färgstarkt

Det handlar om att äta nyttigt och varierat. Ät grönsaker och frukt och försök att variera så mycket som möjligt så att du får ett brett utbud av de smakrika matvarorna från växtriket. Försök även dra ner lite på mängden rött kött och byt ut mot ljust kött och ev fisk.

Det är framför allt fisk, grönsaker, frukt och bär som är källan till många vitaminer och mineraler, som alla stöder immunförsvarets normala funktion - förutom vitamin D som finns i de största koncentrationerna i animaliska livsmedel eller i kollagen Immunmedicin.

Vitaminer och mineraler som bidrar till immunsystemets normala funktion är:


Vitaminer  Mineraler

A vitamin

B12 vitamin

Folat

B6 vitamin

D vitamin

C vitamin

Koppar

Selen

Zink 

 

Men vad måste man äta för att få i sig dessa vitaminer?

Se de 5 bästa livsmedel med vitaminer och mineraler som bidrar till immunsystemets normala funktion:

Vitamin A B6 vitamin
Torskleverolja, 30000 RE/100 g

Rökt ål, 1800 RE/100 g

Morot, 816 RE/100 g

Kokt krabba, 650 RE/100 g

Äggula, 606 RE/100 g

Kräftor, 2 mg/100 g

Vitlök, 1,2 mg/100 g

Kallrökt lax, 1 mg/100 g

Tonfisk, 1 mg/100 g

Linser, 0,5 mg/100 g

B12 vitamin Folat

Kokta blåmusslor, 22,5 mcg/100 g

Torskrom, 19,5 mcg/100 g

Ostron, 17 mcg/100 g

Rökt sill, 13 mcg/100 g

Makrill, 11 mcg/100 g

Sojamjöl, 800 mcg/100 g

Torkade mungbönor, 625 mcg/100 g

Röd quinoa, 324 mcg/100 g

Vit quinoa, 239 mcg/100 g

Broccoli, 239 mcg/100 g

Vitamin C

Vitamin D

Persilja, 308 mg/100 g

Svarta vinbär, 181 mg/100 g

Grönkål, 169 mg/100 g

Röd paprika, 163 mg/100 g

Brysselkål, 140 mg/100 g

Gravad lax, 30 mcg/100 g

Torskrom, 27 mcg/100 g

Marinerad sill, 9 mcg/100 g

Hälleflundra, 9 mcg/100 g

Makrill, 8 mcg/100 g

 Jern

Kobber

Sojabönor, 15 mg/100 g

Agartång, 9 mg/100 g

Linfrö, 9 mg/100 g

Gröna linser, 7,4 mg/100 g

Vita bönor, 6 mg/100 g

Ostron, 8 mg/100 g

Cashewnötter, 2,5 mg/100 g

Paranötter, 1,7 mg/100 g

Hummer, 1,7 mg/100 g

Soltorkade tomater, 1,4 mg/100 g

 Zink

 Ostron, 84 mg/100 g

Torkade pinjenötter, 5,7 mg/100 g

Cashewnötter, 5,6 mg/100

 

Kilde: https://frida.fooddata.dk/food/lists/parameters?

 

Ute under bar himmel

Finns det något mer avkopplande och befriande än att fylla lungorna med frisk luft och känna vindens milda drag mot huden? Det är något alldeles speciellt med den vackra och vilda naturen och vad den kan göra för kropp och själ.

Se till att spendera tid i naturen, eller åtminstone utomhus, varje dag – ju mer desto bättre. Gå ut genom dörren och rör på benen – gå, spring eller hoppa på cykeln. Njut av den friska luften och låt det bli en bra paus från vardagen. När du får upp pulsen och svetten dyker upp i pannan stärker du kroppens cirkulation.

  

Från smoothies till pannkakor – så här kan du använda Collagen Immune Remedy

Gillar du att experimentera lite med hur du får ditt dagliga collagentillskott? Det kan vi också göra. Det är därför vi har satt ihop spännande, läckra och smakrika recept som inkluderar vårt Collagen Immune Remedy (eller andra varianter).

De dagar då det finns tid för lite extra än att bara blanda ditt puder i ett glas kallt vatten kan du göra en färgglad smoothie eller en isig fin kräm. Det är nästan bara fantasin som sätter gränserna.

Några av våra favoritrecept med Collagen Immune Remedy är:                                                                                                                          

Skyr collagen bowl

Ett enkelt recept på den perfekta frukosten eller lunchen. Det är vår ambassadör i Frankrike som ligger bakom detta läckra recept med härlig smak av blåbär.

Frozen yoghurt med collagen

Skuldfri läckerhet för varma sommardagar eller när du har en söt tand. Gör en portion och ta en bit ur frysen när du känner för ett mellanmål.

Rosa collagenpannkakor

Pannkakor är något alla känner till. Det finns en mängd variationer och preferenser i förhållande till vad som händer eller i pannkakorna. Prova vårt pannkaksrecept, där du både kan njuta av smaken av pannkakor och blåbär, samtidigt som du får din dagliga dos collagen.

Immune booster smoothie

Ge ditt immunförsvar näring med denna läckra smoothie, som inkluderar innehåller echinacea som stöder immunsystemets normala funktion.

  

Collagen Immune Remedy fra Vild Nord

Vi hoppas att du har blivit lite smartare på immunförsvaret, så att du nu kan göra lite extra för att få det komplexa systemet i balans. Hälsosam mat, träning, sömn och Collagen Immune Remedy som naturligt tillskott kan hjälpa dig på god väg. Prova vår Collagen Immune Remedy – du kan köpa den här eller hos återförsäljare nära dig..

Läs nästa

Opdag skønheden i de gode vaner - Vild Nord
Hvilke madvarer er der collagen i? - Vild Nord