Vilken mat innehåller collagen

Hvilke madvarer er der collagen i? - Vild Nord

Få collagen från din mat

Visste du att du faktiskt kan äta mer collagen genom din kost. Det kräver bara att du vet vilka livsmedel du ska sätta tänderna i och då får du också räkna med att spendera lite extra tid i köket.

Collagenhaltiga måltider består vanligtvis av sjudande rätter som har fått koka collagenet på ben och hud i flera timmar. Det är alltså inte i din takeaway eller i processad mat som du hittar vägen till mer collagen. Men vilka mat finns collagen i? Vi ger dig svaret på det här:


Du hittar collagen i dessa livsmedel

FISK

Det har nog inte undgått din uppmärksamhet att det finns ett högt innehåll av collagen i huden på fisken. Vild Nords collagen är precis utvunnet ur skinnet på torsken som har levt fritt i det isiga och kristallklara norra Atlanten. I köket kan du göra läcker fiskrom av skinnet på din lax- eller torskfilé genom att torrsteka skinnet och strö över salt – det smakar gott som tillbehör. När du använder hela fisken, alltså även skinnet, bidrar du också till att minska matsvinnet. Se det läckra receptet fiskskinnskex här..

Fiskeskind en kilde til collagen

SKALDJUR

Du kan också gå den mer exklusiva vägen och njuta av havets rikedomar som ostron, krabbklor, krabbor, hummer, räkor eller musslor – de är pansarbomber av collagen. Koka soppa eller typsnitt på skalen, som kan frysas – det är en underbar genväg till collaget när tiden är mogen.

KÖTT

Både skinn, ben och andra slaktbiprodukter från nöt, kyckling och fläsk har ett högt innehåll av collagen, men för att få ut det mesta av collagenet måste du börja med sjudrätterna. Koka t.ex. en läcker benbuljong på slaktkroppen från en kokt kyckling och örter eller dyk ner i klassiker som kalvlägg och fläskkäkar. Möjligheterna är många, och smakar särskilt gott på vintern, och du kanske redan har en favoriträtt i tankarna? Annars kan du prova vårt läckra recept på kycklingbensbuljong/fond. Den är perfekt för att värma dig och den är perfekt att ha klar i kylen.

GRÖNSAKER

Collagen är ett animaliskt protein. Det utvinns från ben, hud och hudar, så den bästa strategin för veganer är tills vidare att skydda kroppens kollagen, mot det som bryter ner collagen, nämligen tobaksrök, sol, föroreningar och socker. Detta kallas med andra ord också för fria radikaler och de uppstår när det sker en negativ påverkan i kroppen – speciellt i cellerna. Nästa avsnitt är särskilt viktigt för dig som är vegan och som skulle vilja göra något för din kollagennivå i din kropp.

Acerola
COLLAGEN BOOSTERS

Du kan se till att du äter tillräckligt med C-vitamin som bidrar till normal bildning av collagen, vilket är viktigt för normalt fungerande skelett, brosk, tandkött, blodkärl och inte minst din hud. Frukt och grönt är bra källor till vitaminet och du kan med fördel välja utifrån säsong. Grönkål, brysselkål, spenat, svarta vinbär, hypen, druva, citron eller havtorn för att nämna några olika.

Kanske skulle du vilja veta vilka vanliga livsmedel som innehåller mest C-vitamin, helt naturligt? Det får du svar på här, där vi nämner innehållet av C-vitamin per 100 gram:

  • Acerolabär – 1677 mg/100 g
  • Persilja – 308 mg/100 g
  • Svarta vinbär – 181 mg/100 g
  • Grönkål – 169 mg/100 g
  • Röd paprika – 163 mg/g
  • Havtorn – 131 mg/100 g
  • Broccoli – 117 mg/100 g
  • Brysselkål – 101-140 mg/100 g (högsta halten, 140 mg, i brysselkål från perioden oktober-december)
  • Apelsin – 54 mg/100 g
  • Citron – 49 mg/100 g

Kilde: https://frida.fooddata.dk/food/lists/parameters/47?page=1#parameter47


Premium Marine Collagen pulver

Från gamla sjudrätter till en inner-beauty trend

Tidigare fick vi mycket collagen naturligt genom kosten, men eftersom det tar mycket tid att laga collagenhaltiga måltider, som våra mormödrar och deras mammor gjorde, kan ett intag av collagenpulver vara ett bra alternativ i vardagen liv.

Huden är kroppens största organ, så det är vettigt att vi tar hand om den – upp till 80 % av huden består av collagen, vilket hjälper till att hålla huden fast och elastisk hela livet,

Från 25 års ålder sker en helt naturlig process, nämligen att vår collagennivå börjar sjunka och vi börjar få rynkor och fina linjer i huden. Därför är collagen en inre skönhetstrend som finns på mångas läppar – och inte utan anledning.

Vi har gjort Vild Nord för att vi fascineras av den vilda naturen och vad den har att erbjuda, men också för att vi vill erbjuda en collagenprodukt som kan användas i vardagen, när man inte riktigt hinner med allt i kök.

Vårt marina collagen har en dokumenterad effekt efter 8-12 veckor, så ju tidigare du börjar desto snabbare kommer du att uppleva den underbara effekten.

Dobbelt-prisvindende Collagen Gold

Vår rekommendation av collagenprodukter

Det finns flera olika collagenprodukter på marknaden. Skillnaden mellan dem är vanligtvis källan – det vill säga om collagenet utvinns från fisk (marin), nötkreatur (nötkreatur), kyckling eller gris. Därtill kommer kvalitet och molekylvikt.

Du kommer att stöta på collagenprodukter gjorda helt av marint collagen, som vårt Collagen Clean Protein

Men du kan också dyka ner i vårt hav av andra collagenvarianter som har tillsatts med läckra naturliga ingredienser eller nyttiga vitaminer och mineraler som kan stödja din skönhet och ditt välbefinnande. Vissa kan till och med vårda hud, hår, naglar, bindväv och slemhinnor. 

Vi rekommenderar att du väljer marint collagen, då det har en komplett aminosyraprofil – och, som tidigare nämnt, eftersom marint collagen är av samma typ som naturligt finns i människans hud, nämligen typ I. På Vild Nord har vi endast produkter med marint collagen, så det är bara att bestämma sig för vilken variant och vilka ingredienser man vill ha.

Vild Nord collagen varianter

Läs nästa

Kort og godt om immunforsvaret - Vild Nord
Probiotisk mad - Vild Nord