Probiotisk mat

Probiotisk mad - Vild Nord

Vad är probiotika?

Det är väldigt få människor som inte någon gång hört talas om probiotika, även kallade mjölksyrabakterier. De finns i miljarder i din kropp, närmare bestämt i dina tarmar, där de små levande mikroorganismerna spelar en roll för att säkerställa att tarmarna fungerar normalt. Även om de även kallas för mjölksyrabakterier har de faktiskt ingenting med mjölk att göra. Namnet kommer snarare av att bakterierna omvandlar laktos till mjölksyra.

Det finns inte bara en bakterieart när det kommer till probiotika, utan tusentals. Sammansättningen och mängden av de många mjölksyrabakterierna i våra kroppar är lika olika som var och en av oss är.

Även om det finns tusentals bakteriearter, eller stammar, kanske du har hört talas om två av dem, nämligen lactobacillus och bifidobacteria, som är två av de bakteriestammar vi använder i våra probiotiska kosttillskott. En del av mjölksyrabakterierna finns också i probiotisk mat. Du kan läsa mer om vilka livsmedel som innehåller probiotika nedan.

 Skyr

Probiotisk kost för din mage

När mjölksyrabakterierna omvandlar laktos till mjölksyra kallas det även för fermentering. Du kanske känner till detta från drycken kombucha eller olika typer av yoghurt. Om du vill äta en probiotisk diet kan du välja:

  • Rödbetskvass
    Prova en utsökt, röd och smakrik probiotisk dryck, rödbetskvass. Rödbetskvasen är gjord av fermenterad rödbeta och tillsatt apelsin och ingefära. En riktig njutning för smaklökarna.
  • Yoghurt
    Vissa yoghurtar innehåller mer probiotika än andra eftersom de är fermenterade med extra bakteriekultur.

Skyr/yoghurt

  • Kefir
    Den vita, syrliga och lätt mousserande drycken har blivit otroligt populär, och den innehåller även en mängd probiotika. Du kan göra kefiren själv och tillsätta den smak du vill, t.ex. en söt smak av blåbär.
  • Kombucha
    En mejerifri drink gjord på bas av SCOBY-svamp. Det kanske inte låter supertilltalande, men smaken kan vara fantastisk. Om du inte vill göra dig besväret med att göra den själv finns den att köpa färdig i många smaker.
  • Kimchi
    Fermenterade grönsaker, speciellt kål, smaksatt med allt från vitlök till fisksås. Kimchi är perfekt som tillbehör till asiatiska rätter, och den är relativt enkel att göra själv.
  • Sauerkraut
    Känd från Tyskland, där den fermenterade vitkålen är mycket populär. Surkål, eller surkål, är inte för alla, men oavsett om du gillar kålen eller inte är den full av probiotika om den tillagas på rätt sätt.

  

Prebiotika och probiotika - vad är skillnaden?

Det låter lite som samma sak, men det är faktiskt två olika delar av hela mjölksyrabakteriepratet. Prebiotika och probiotika kompletterar varandra, men har var och en sina egna funktioner. Prebiotika är icke-smältbara kolhydrater och finns främst i växter i form av växtfibrer – även kallade kostfibrer. Probiotika är däremot levande mikroorganismer som som sagt lever i våra tarmar och därmed är en del av vår naturliga tarmflora.

Kolhydraterna som prebiotika består av fungerar som ett "matpaket" för de probiotiska bakterierna i din tarm, och hjälper därför till att mata tarmbakterierna så att de ökar i antal.

Om du skulle vilja äta mer kostfibrer, så att dina tarmbakterier kan få en ännu bättre måltid, bör du satsa på fullkornsprodukter, grönsaker och frukt.

Du kan läsa mycket mer om prebiotika i vårt blogginlägg ”"Vad är prebiotika?"?”.


Vild Nord probiotika 

En läcker genväg till probiotika

Man kan äta prebiotika och probiotika varje dag, men visste du att det är en extra bra idé att få i sig mjölksyrabakterier i samband med en penicillinkur?

Under en behandling med penicillin är det tyvärr inte bara de dåliga bakterierna som medicinen dödar. Det gäller även några av de goda bakterierna, t.ex. mjölksyrabakterierna som lever i tarmarna. Använd ett probiotiskt kosttillskott före, under och efter antibiotikabehandling, så att din tarmflora påverkas så lite som möjligt. För att få ut det mesta av din probiotika, ta den minst tre timmar efter att du tagit din antibiotika.

Om du ska resa kan ett dagligt tillskott av probiotika hjälpa dig mot den välkända och alltid ovälkomna semestermagen. Om du har möjlighet är det ofta bra att ta extra mycket mjölksyrabakterier under hela resan – kanske till och med några dagar innan du reser.

Det kanske inte är varje dag som du har tid eller lust att laga eller köpa probiotisk mat. Som ett alternativ kan du ta en av våra probiotiska stickor som ett komplement till kosten – de är både lätta att ta och smakar faktiskt fantastiskt gott.

Du behöver inget vatten eller liknande när du tar vår probiotika – oavsett vilken variant du väljer. Det är bara att öppna pinnen och låta pulvret smälta på tungan. Ta med dig en pinne på språng, t.ex. ska du på semester, på weekendresa eller något helt annat så är de otroligt lätta att ha med sig i väskan eller fickan. Du behöver inte vatten eller liknande för att njuta av dina dagliga probiotikatillskott när du väljer en av våra probiotikavarianter.

Vild Nord Probiotika kan tas av vuxna och barn från 3 års ålder - läs mer om de tre varianterna nedan:


Vild Nord Daily Flora probiotics

Daily Flora Probiotics

Mjölksyrabakterier för dig som vill ha ett enkelt tillskott av probiotika till din kost. Varje sticka innehåller 10 miljarder mjölksyrabakterier från de två stammarna: BB536 och BIFOLAC™ 12. Dessutom har vi tillsatt två typer av prebiotika som ger näring åt de probiotiska bakterierna. Smaken är härligt frisk och söt från blåbär.

 Vild Nord Immune probiotics

Immune Probiotics

Mjölksyrabakterier och C-vitamin i ett och samma kosttillskott. Vi kallar varianten Immun eftersom det goda C-vitaminet bl.a. bidrar till ett normalt immunförsvar. En sticka innehåller 9 miljarder probiotiska bakterier med smak av vacker citrus.

 Vild Nord Mom To Be probiotics

Mom To Be Probiotics

Är du gravid eller planerar du att bli det inom en snar framtid? Då är det en väldigt bra idé att komma ihåg vitaminet folsyra. I denna probiotiska variant får du både 12 miljarder mjölksyrabakterier fördelade på tre bakteriestammar, samt 400 mcg folsyra per sticka. Smaken är söt och fräsch, så det är otroligt lätt att komma ihåg varje dag före, under och efter din graviditet.

Vilken probiotisk sort är din favorit eller vilken passar ditt liv just nu? Prova Vild Nord probiotika och upplev hur läckra och goda mjölksyrabakterier kan vara.

 Harmoni - smuk blomst

Läs nästa

Hvilke madvarer er der collagen i? - Vild Nord
Vild Nord - bedre end nogensinde før - Vild Nord